Първи реакции след гласуването в НС за проектокабинета Габровски. Кандидатурата му бе

...
Първи реакции след гласуването в НС за проектокабинета Габровски. Кандидатурата му бе
Коментари Харесай

Реакциите след неуспешния вот, какво следва

Първи реакции след гласуването в Народно събрание за проектокабинета " Габровски ". Кандидатурата му бе гласувана с 125 гласа " срещу ". Той беше повдигнат от ГЕРБ-СДС за министър-председател с първия мандат.

" Най-вероятно сюжет, който е скептичен - ще прекараме една година от избори в избори, което няма да е от изгода за никого ", сподели още проф. Габровски, представен от БНР. 
-->
Това беше една гражданска самодейност, храброст, която всички ние проявихме, като хора и като експерти заложихме имената си в сформиране на един кабинет, който дава вяра, може би, да тръгнем по един нов път, уточни той.

Габровски обаче установи, че партийните ползи са прекомерно мощни, партийните пристрастености - прекомерно горещи, и по тази причина се е получил този резултат при гласуването. Въпреки всичко той е задоволен от случилото се и за момент не съжалява за положените старания.

“За мен всички номинирани министри са хора опълченци, които желаят да работят за спасяването на България. С целия си опит- 28 години интензивно в политиката и дипломацията, това ми даде съображение да се включа и да оказа помощ. Ако ми се беше обадил Бойко Борисов признавам си, че нямаше да приема. Заложих си името върху проф. Габровски ”. Това заяви Меглена Плугчиева, номинираната за вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите от проф. Габровски.

“Голяма част от тези млади политици, когато са били още в учебно заведение аз съм защитавала към този момент като заместник-министър българския интерес и съм съумяла да взема милиарди за българското земеделие. След това бях дипломат в Германия и съумях да допринеса за ратификация на контракта ни. След това имах възможността да бъда три пъти народен представител в Народното събрание, след което и посланик в Швейцария. Всичко това имаше резултат и ми е доста значимо да има и в този момент резултат за България ”, съобщи още тя. Работила съм и с ГЕРБ и с Движение за права и свободи и с Българска социалистическа партия и това го смятам за преимущество, а прочетох, че това ми е най-големият проблем, а бях извикана от Берлин, с цел да дойда и да размразим парите на България- 500 млн. евро и аз се гордея с този триумф. Трябва да е ясно на тези млади политици, че нещата стават с разговор и действителни дейности. Към триумфът води стълбата, а не асансьорът ”, акцентира още тя.

“Навън звучат единствено кавги, единствено неприятни вести, че в България има непрекъснати избори, че сме в непрекъсната политическа рецесия, че се утежнява икономическата обстановка, че никакви непознати вложители не погледат към България. Аз съм дипломат в Черна гора и мога да кажа, че цялата тематика със Северна Македония ни донесе огромна вреда. Дайте всички да се осъзнаем и да работим за България, да си подадем ръка и да спасим страната си. Ние всички сме българи, нали милеем за нашата страна, дайте да мислим освен за избори, за стопанската система ни би трябвало да се мисли, вижте инфлацията. В момента срамим славните политици, които в предишното са работили в тази зала ”, акцентира още Плугчиева.

При липса на изясненост кой носи политическата отговорност за бъдещи решения, парламентарната ни група и съдружният съвет взеха решение, че е по-добре да не подкрепим състава и структурата на държавното управление. Това сподели пред журналисти лидерът на „ Български напредък “ Стефан Янев в коридорите на Народното събрание. 

В случая с първия мандат имахме една среща с проф. Габровски и неговия екип, на която поставихме въпроси за правилата, за съдружното съглашение, за това кой ще носи политическа отговорност за това бъдещо ръководство, за този кабинет, напомни Стефан Янев. Той изясни, че защото не са получили ясни отговори на тези въпроси, са решили, че днешната им позиция в пленарната зала е техният " знак ". 

Ние не участваме в този кабинет, в това число с лични претенденти, и нашата поддръжка е кардинална за министър-председателя, тъй като е значимо да заявим своята позиция и да кажем „ да, на България е нужно държавно управление и ние вършим вероятното “, разяснява депутатът. От политическата мощ считат, че на България ѝ е необходим кабинет и би трябвало да се положат всички старания да има държавно управление и работещ парламент. 

Не сме влезнали в политиката да слагаме условия и да желаеме постове, посочи Стефан Янев в отговор на журналистически въпрос. 

Разговорите, които предстоят и за втория, и за третия мандат, би трябвало да бъдат в този вид търсене на политическо решение, обвързвано с или съдружно съглашение, или друга структура, която ясно ще дава визия, намерено пред очите на българските жители, кой носи политическа отговорност, добави водачът на „ Български напредък “. Янев посочи, че при изискване, че е несполучлив първият мандат, би трябвало да се концентрират върху втория и в случай че и той е несполучлив, да мислят за третия.

Въпросът е разговорът, колкото и мъчно да се е получил в границите на 48-ото Народно заседание, да продължи, добави Стефан Янев.

Ние с Демократична България ще предложим кабинет на малцинството ако има гаранции, че той може да си свърши работата. Оттам нататък всяка от парламентарните сили би трябвало да реши дали желае да поддържа този кабинет непосредствено или не непосредствено.

Това заяви съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев в коридорите на Народното събрание след гласуването на проектокабинета на проф. Николай Габровски.

Василев изясни, че се надява да има задоволително време, с цел да може Народното събрание да внесе тези девет гаранции, с цел да може един кабинет на малцинството да си свърши работата при липса на парламентарна поддръжка. 

" Демократична България " (ДБ) ще постави всички старания оптимално да се осъществят възможностите с втория мандат за сформиране на държавно управление. Това съобщи ръководителят на ПГ на Демократична България Христо Иванов пред публицисти в коридорите на Народното събрание. Той направи изявлението си, откакто болшинството в парламента отхвърли кандидатурата на Николай Габровски за министър-председател, излъчен с първия изследователски мандат - на ГЕРБ-СДС. 

На въпрос за опцията за осъществяване на втория мандат, който ще бъде връчен на " Продължаваме Промяната ", Иванов повтори, че Демократична България ще продължи да води усилени диалози. 

При липса на устойчиво обезпечено съдружно болшинство в Народното събрание, няма по какъв начин да има резистентен кабинет, счита той. От моя позиция единственото нещо, което може да закрепи един кабинет, е явен отговор кой носи отговорност за него и какви цели се слагат, добави Иванов. Мисля, че е редно да беседваме за третия мандат, едвам когато напъните във връзка с втория мандат са завършили, сподели още той. Ние сме за това да има разговор, без да забравяме какви са огромните цели, заключи Иванов. 

Източник: БТА/БГНЕС/БНР
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР